Fermierii din Porumbesti au facut din cultivarea capsunilor o industrie
Considerata de multi raiul capsunilor, localitatea Porumbesti din judetul Satu Mare prospera din cresterea lor. Aici, cateva familii si-au dezvoltat o adevarata afacere din cultivarea acestor fructe. A invatat toate metodele, dar si secretele din carti, iar acum le aplica fara sa dea gres, impreuna cu zeci de muncitori care lucreaza pentru el. An de an, oamenii tine pariul cu soarele, vantul si ploaia si se incapataneaza sa duca mai departe afacerile, dar si traditia mostenita de la parinti.
Au tehnologie, au carte dupa care sa ghideze. Cum se face primavara se curata de frunze, se dezinfecteaza cu cupru, dupa care se da cu un insecticid impotriva paianjenilor si acarienilor, dupa care se da alt tratament pentru frunza, sa fie cat mai sanatoasa planta. Daca este sanatoasa planta mama, atunci sigur ca produce. Frunza este bucataria care in mod normal prepara hrana pentru fruct. Daca e frunza slaba iese si un fruct slab, daca frunza e sanatoasa atunci si capsuna este sanatoasa.
Oamenii a facut mai multe fantani cu motopompe, dar si cu sistem de picurare din 10 in 10 metri, astfel incat seceta sa nu ii afecteze cultura. Omul a gasit leac si pentru inundatii. Un alt secret impartasit de producatori este acela ca recolta bogata se face doar cu munca multa. Sunt zile in care oamenii livreaza chiar si cate 2 tone de capsuni si tot nu reuseste sa produca pe cat de multa cerere au. „Este foarte important capsunele sa fie recoltat cu codita. Pentru ca daca a fost luat asa, cu codita, se pastreaza foarte bine si rezista la transport. Daca este luat fara codita este mai perisabil si mult mai fragil. Iar daca este luat cu codita, bine arata! Arata foarte bine si ca aspect comercial si pentru transport. Iar pentru planta nu e importanta. Ca e cu codita sau fara, nu o afecteaza”.
De-a lungul timpului, oamenii a incercat mai multe soiuri de capsuni pe care le-a adus de la pepiniere. Printre soiurile cultivate de-a lungul timpului de acesta se numara Red, Ananas si Poca, insa ceea ce cultiva astazi si de ceea ce este cel mai multumit sunt soiurile timpurii, Premial si cele de tip Dana, care pot fi cultivate si in aceasta perioada. Intr-o zi buna zilierii culeg de la 7:00 dimineata, pana la ora 17.00. De-a lungul anilor, producatorul si-a strans oameni de baza, majoritatea dintre ei lucrand cu ziua pentru el. Muncitorii par si ei multumiti de munca pe care o fac, mai ales ca au de cules doar 25 sau 30 de zile, atat cat tine productia.
Capsunii sa culegem cu atentie, sa aiba codita, sa fie frumosi, la galeata, sa nu se loveasca.